Το σουφλέ πατάτας με τυριά είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που συνδυάζει την γεύση της πατάτας με διάφορα τυριά. Οι παραλλαγές του σουφλέ είναι αμέτρητεςΗ συνταγή ποικίλλει, αλλά συνήθως περιλαμβάνει την παρακάτω διαδικασία:
Υλικά:
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες σε ροδέλες
3 αυγά
50 γρ.βούτυρο
400 ml κρέμα γάλακτος
Τυριά (π.χ., γραβιέρα, φέτα, παρμεζάνα), τριμμένα
Αλάτι και πιπέρι Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα πυρέξ, βάζουμε μια στρώση από τις πατάτες, περιχύνουμε το μείγμα των αυγών και στρώνουμε μια στρώση με τα τυριά μας.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες μας.
Στο τέλος, πασπαλίζουμε με τυριά από πάνω και αφού κόψουμε σε μικρά κομματάκια το βούτυρο, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του πυρέξ. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 170 -180 βαθμούς στον αέρα για περίπου μισή ώρα.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα τυριά μας και να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα το σουφλέ στην επιφάνεια.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αν μας αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε ενδιάμεσα 7 φέτες μπέικον,ψιλοκομμένες.
Απολαύστε το σαν κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό φαγητό!
Φωτό:pixabay