Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό "European Heart Journal" υποστηρίζει ότι η κατανάλωση έξι τροφών συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά συντελεί στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η έρευνα αναφέρει ότι η μη κατανάλωση αρκετών συνδυασμών από αυτές τις έξι τροφές συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως η συμπερίληψη μέτριας ποσότητας δημητριακών ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένων κρεάτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, και η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής στη μείωση του κινδύνου αυτών των νοσημάτων.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα πολλαπλών μελετών και περιλαμβάνει εκπροσώπηση από χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επισημαίνουν τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία φυσικών τροφών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές προτείνουν την ακόλουθη μέση ημερήσια πρόσληψη των τροφών:
- Φρούτα: Δύο έως τρεις μερίδες την ημέρα.
- Λαχανικά: Δύο έως τρεις μερίδες την ημέρα.
- Οσπρία: Τρεις έως τέσσερις μερίδες εβδομαδιαίως.
- Ξηροί καρποί: Μία μερίδα την ημέρα.
- Ψάρια: Δύο έως τρεις μερίδες εβδομαδιαίως.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: Δύο μερίδες την ημέρα.
Επιπλέον, προτείνεται η κατανάλωση μίας μερίδας δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά και μίας μερίδας μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή πουλερικών καθημερινά ως πιθανά υποκατάστατα.
Αυτές οι προτεινόμενες ποσότητες και συστάσεις αποτελούν μέση τιμή και μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις κάθε ατόμου. Σημαντικό είναι να διατηρηθεί μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία υγιεινών τροφών.