1 ΩΡΑ ΚΑΙ 20΄ | ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά για 4-5 άτομα
Για τον κιμά:
100 γρ. ψίχα από µπαγιάτικο ψωµί
1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
350 γρ. κιµά µοσχαρίσιο
1 κ.γ. πελτέ ντοµάτας
100 γρ. κεφαλοτύρι
1 µεγάλο αυγό
1 κ.σ. ξίδι κόκκινο
1/4 κ.γ. ρίγανη
αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Για τις πατάτες:
1 κιλό πατάτες, κοµµένες κυδωνάτες
40 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Για τη σάλτσα:
40 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένο
1 ½ κ.σ. πελτέ ντοµάτας
½ κ.γ. ρίγανη ξερή
1 κ.γ. ζάχαρη
3-4 κόκκους µπαχάρι
αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
Κιμάς: Βάζουµε το ψωµί σε ένα µπολ µε νερό να µουλιάσει για 10΄ και το στύβουµε καλά.
Σε ένα ευρύχωρο µπολ ρίχνουµε όλα τα υλικά µαζί µε το στυµµένο ψωµί και ζυµώνουµε µε τα χέρια για 5΄. Πλάθουµε οµοιόµορφα κεφτεδάκια και τα ακουµπάµε σε µια πιατέλα.
Πατάτες: Ρίχνουµε τις πατάτες σε ένα ταψί, τις αλατοπιπερώνουµε, τις ραντίζουµε µε το µισό ελαιόλαδο και τις ανακατεύουµε µε τα χέρια. Τις ψήνουµε για 20΄.
Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο για 1΄-2΄, ανακατεύοντας διαρκώς µε µια σπάτουλα. Προσθέτουµε τον πελτέ και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για 1΄. Προσθέτουµε τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το µπαχάρι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μόλις πάρει µια βράση η σάλτσα αποσύρουµε από τη φωτιά.
Βγάζουµε τις πατάτες από τον φούρνο, µεταφέρουµε τα κεφτεδάκια µε τη σάλτσα επάνω από τις πατάτες και ψήνουµε για επιπλέον 40΄ στους 180οC.
Συνταγή – Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη