Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής και ευρωπαϊκής διατροφής και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όταν καταναλώνονται βραστές ή ψητές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C.
Όταν αφεθούν για πολύ καιρό, οι πατάτες μπορούν να αρχίσουν να βγάζουν φύτρες.Ορισμένοι θεωρούν ότι οι πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση, αρκεί να αφαιρέσετε τα βλαστάρια. Από την άλλη, πολλοί προειδοποιούν ότι οι πατάτες με βλαστάρια είναι τοξικές και προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, μέχρι και θάνατο.
Γιατί οι πατάτες με φύτρες μπορεί να είναι επικίνδυνες για κατανάλωση
Οι πατάτες είναι φυσική πηγή σολανίνης (solanine) και χακονίνης (chaconine). Πρόκειται για δύο γλυκοαλκαλοειδείς (glycoalkaloid) ενώσεις, που βρίσκονται φυσικά και σε διάφορα άλλα τρόφιμα, όπως οι μελιτζάνες και οι ντομάτες.
Σε μικρές ποσότητες, τα γλυκοαλκαλοειδή μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών ιδιοτήτων και των επιδράσεων στην μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης.Μπορούν όμως να γίνουν τοξικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.Καθώς μια πατάτα βγάζει φύτρες, η περιεκτικότητά της σε γλυκοαλκαλοειδή αρχίζει να αυξάνεται. Επομένως, η κατανάλωση πατατών που έχουν βλαστάρια μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές ποσότητες αυτών των ενώσεων στο οργανισμό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες έως και μια ημέρα μετά την κατανάλωση τέτοιων πατατών.
Σε χαμηλότερες δόσεις, η υπερβολική κατανάλωση γλυκοαλκαλοειδών οδηγεί συνήθως σε:
- έμετο
- διάρροια
- κοιλιακό άλγος
Όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν:
- χαμηλή αρτηριακή πίεση
- γρήγορο καρδιακό παλμό
- πυρετό
- πονοκεφάλους
- σύγχυση
- σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο
Μελέτες δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες είναι σώφρον να μην τρώνε ποτέ πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες γιατί η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών
Γίνεται να αφαιρέσουμε τις τοξικές ενώσεις από τις πατάτες με φύτρες;
Τα γλυκοαλκαλοειδή συγκεντρώνονται περισσότερο στα φύλλα, τους ανθούς και τις φύτρες της πατάτας. Εκτός από τα βλαστάρια, η πράσινη απόχρωση και η πικρή γεύση είναι τρία σημάδια ότι τα γλυκοαλκαλοειδή σε μια πατάτα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αυξημένα.Για τον λόγο αυτό, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, προτείνει να πετάτε τις πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες, ή έχουν πρασινίσει.
Τι να κάνετε για να μην βγάζουν φύτρες οι πατάτες
Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να αποφύγετε την αποθήκευσή τους και να τις αγοράσετε μόνο όταν σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε.Επίσης να αποφεύγεται η αποθήκευση πατατών μαζί με κρεμμύδια, καθώς η τοποθέτηση των δύο μαζί μπορεί να επιταχύνει την βλάστηση. Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την πρακτική.
Όταν διατηρείτε τις πατάτες σε κάποιο πολύ υγρό ή πολύ ζεστό περιβάλλον, πιθανώς να έχετε προσέξει κάτι ιδιαίτερο που συμβαίνει: έχουν την τάση να βγάζουν φύτρες και να παίρνουν μια πρασινωπή απόχρωση.Πρέπει να πετάμε τις χαλασμένες πατάτες και να βεβαιωθούμε ότι οι υπόλοιπες είναι εντελώς στεγνές πριν τις αποθηκεύσετε σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος.