Αγαπημένη τάρτα για τους περισσότερους.(Πάστα Φλώρα)
Υλικά για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. αλάτι
90 ml ηλιέλαιο
70 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
90 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. μπράντι ή κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
80 γρ. καστανή ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση:
1 βάζο μαρμελάδα πορτοκάλι (290 γρ.)
3-4 κ.σ. νερό
Πώς τη φτιάχνουμε:
1) Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι για να φτιάξουμε τη ζύμη.
2) Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το ποτό της επιλογής μας και τη ζάχαρη.
3) Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 15 λεπτά.
4) Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη μαρμελάδα πορτοκάλι με το νερό, για να γίνει πιο ρευστή και την αφήνουμε στην άκρη.
5) Παίρνουμε τα ⅔ της ζύμης και την ανοίγουμε με πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλα, τόσο ώστε να εφαρμόζει μέσα στην ταρτιέρα μας και να σηκώνεται στα τοιχώματα.
6) Τη μεταφέρουμε στην ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα, την εφαρμόζουμε καλά και τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνειά της.
7) Απλώνουμε το μείγμα της μαρμελάδας σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
8) Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα στις λαδόκολλες και κόβουμε με μαχαιράκι λωρίδες. Τις τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο μείγμα μαρμελάδας.
9) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει καλά η ζύμη.
Αφήνουμε την πάστα φλώρα (τουλάχιστον 2 ώρες) και μετά σερβίρουμε.